Hammaddeler

AmonRa Wiki sitesinden
EKARAMAN (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 11:50, 18 Ekim 2017 tarihli sürüm
Şuraya atla: kullan, ara

Hammaddeler

70_Stok_Hammaddeler

Hammaddeler işlem seçeneği, mal alışlarındaki stok kalemlerinin tanımlandığı liste ekranıdır..

70_Stok_Hammaddeler_Liste

Yeni Stok: Yeni stok kartı açılır.
Kopyala: Seçili stok kartından bir kopya oluşturularak stok kartı açılır.
Değiştir: Seçili stok kartında değişiklik yapılmasını sağlar.
Har. Extresi: Seçili stok kartının depo hareketlerini gösterir.
Bakiyeler: Seçili stok kartının depolardaki durumunu gösterir.
Reçeteler: Seçili stok kartının reçetelerdeki kullanımını gösterir.
Maliyet Bilgisi Göster: Seçildiğinde Ortala Alış Fiyatı ve Son Alış Fiyatı bilgileri hesaplanarak ekrana gelecektir.
(Maliyet Bilgisi Göster seçeneği ile maliyet bilgisi gelmiyorsa ilgili stok kalemine ait mal alış fişi kaydı olamayabilir. Stok kartları liste ekranı üzerinden Har. Extresi seçeneği ile seçili kartın bulunduğu fişleri ekrana gelir.)

Stok Kartı

70_Stok_Hammaddeler_Liste_Stok.Karti

Grubu: Önceden Stok Grupları bölümünden tanımlanmış ait olduğu grup seçilir.
Kodu: “Kodu” alanına stok kodu verilir. Burada kod verilirken düzenli kod numarası vermek işlemlerde ve raporlarda kolaylık sağlayacaktır. Mesela muhasebe hesaplarınıza uygun kodlar verilebilir.
Adı: Stok kaleminin adı yazılır.
KDV (%): Kalemin KDV miktarı yazılır.
Ana Birim: Stokun sayımda takip edileceği birim belirtilir.
Birimler: Eğer istenilen birim tanımlarda yok ise BIRIMLER butonu kullanılarak yeni birim tanımlamayı sağlar.
Barkodu: Stokun depoya girişinde barkod sistemi kullanıyor ise Barkodu kısmına stokun barkod numarası girilir.
Satın Alma Bilgileri:
Söz. Firma ve İndirim: Tanımlanan stok kalemi sözleşmeli firmadan alınıyor ve bu alışlarda firma belirli bir indirim uyguluyor ise bu bölümden indirim tanımlanabilir. Mal Alış Faturası girildiğinde otomatik olarak belirlenen indirim uygulanacaktır
Satın Alma Onay Seviyesi: Satın Alma modülünde Satın Alma taleplerinin oluşmasındaki kullanıcı seviyesinin belirtildiği alandır.
Depo Talep Onay Seviyesi: Satın Alma modülünde Depo Çıkış yapılabilmesi için kullanıcı seviyesinin belirtildiği alandır.
Satıcı Sipariş Onay Seviyesi: Satın Alma modülünde Satıcı Sipariş verilebilmesi için kullanıcı seviyesinin belirtildiği alandır.
Ek Birimler Birim ve Katsayı: Eğer stoku farklı birimlerde alınıyor ve tüketiliyorsa Ek Birimler kısmındaki Paket Birimi ve Reçete bölümüne stoku alırken ve tüketirken kullanılan birim seçilip katsayısı yazılmalıdır.
(Paket Birim / Ana Birim) arasındaki oran Paket katsayısına yazılır.
(Ana Birim / Reçete Birim) arasındaki oran Reçete katsayısına yazılır.
Örnek: Rakıyı Koli (12 Adet) olarak alıyor Adet olarak stokumuzu tutup CL olarak tüketiyorsak; Ana Birim Adet, Paket Birimi Koli ve Reçete Birimi CL seçilir. Paket Birimi ve Reçete Biriminin Ana Birime olan Kat sayısı yazılır. 1 Koli 12 Adet ve 1 Adet 70 CL ise Paket Birim katsayısına 12, Reçete katsayısına 70 yazılmalıdır.
Not: Örnekte verilen Rakı stok tanımında alışlar koli olarak değil bazı zamanlar adet olarak da satın alınıyorsa paket birimlerde koli yerine adet tanımlanması tavsiye olunur. Bir başka örnek de 25 KG. çuvallarda toz şeker alımlarının dışında perakende marketlerden toz şeker alımı yapılıyorsa Toz Şeker stok tanımında paket birimde Çuval yerine KG belirtilmesi her iki alışta da kolay mal alışı kaydı girilmesini sağlayacaktır.
Bu malzeme birebir satılır: Tanımlanan stok hiçbir işlemden geçirmeden satılacak bir stok ise (Minibar ürünleri Kola, Çikolata vb…) Bu Malzeme Birebir Satılır seçeneği işaretlenir. Bu Durumda Amonra otomatik olarak aynı koda sahip bir ürün kartı açacaktır ve reçete tanımlanmasına gerek kalmayacaktır.
Bu malzeme reçetede kullanılmaz: Stok kalemi bir reçetede kullanılmayacak ise Bu Malzeme Reçetede Kullanılmaz seçeneği işaretlenir. Bu sayede reçete tanımları sırasında görüntülenecek olan stok kartları arasında daha rahat filtreleme yapılabilir.
Örnek: Housekeeping Buklet Malzemeleri, deterjanlar, ofis malzemeleri, kıratsiye vb.
StokKartBirlestirMenu


Stok kartı oluşturulan bir kayıt liste ekranından seçili iken sağ tıklayarak çıkan menüden Birebir Ürün Kartı Oluştur seçilerek birebir satılan bir ürün kartı oluşturulması sağlanır.

Stok Kartları liste ekranında birleştirilecek stok kartı kaydı seçilerek sağ tıkla gelen menüden Kayıtları Birleştir seçeneği seçilir. Birleştirilen stok kartına bağlı tüm kayıtların aktarılacağı stok kartı kaydı seçilir. Böylece bağlı kayıt kalmadığından birleştirilen stok kartı kaydı liste ekranında görünmeyecektir.


Hammadde Hareket Ekstresi

Seçili olan stok kartına ait fiş hareket listesini gösterir. Fişler üzerinde çift tıklayarak kullanıcı yetki seviyesine bağlı olarak değişiklik yapılabilir.

HareketEkstresi.JPG

Arşiv Kayıtlarını da Göster: Geçerli sayım dönemi öncesindeki arşivde bulunan fişleri de gösterilmesini sağlar.

Hammadde Bakiyeler

Seçili stok kartının depo bakiyelerini ekrana getirir.

HammaddeStokBakiyeListesi.JPG

Ekran hakkında detaylı bilgi için Bakiyeler sayfasına bakabilirsiniz.

Reçeteler

Seçili stok kartına ait reçete tanımı bulunan ürünlerin listelenmesi sağlanır. Stok kartının hangi ürünlerin reçetelerinde tanımlandığı kolaylıkla tespit edilebilir.

HammaddeReceteler.JPG

Ürün kayıtlarının üzerine çift tıklayarak reçete tanımlarına girebilirsiniz.

Stok Katı Birleştirme

StokKartBirlestirMenu.jpg




Birden fazla açılan stok kartlarını birleştirmek için, birleştirilecek stok kartı seçili iken sağ tıklayarak açılan menüden Başka Bir Stok Kalemi İle Birleştir seçeneği seçilir.

StokKartBirlestirIslem.jpg

Çıkan ekranda stok kodu veya adı ile arama yaparak birleştirilecek olan stok kartının hangi stok kartına hareketlerinin aktarılacağını belirtilmesi gerekmektedir.

Kullanıcı Soruları
Bu sayfayı yararlı buldunuz mu ?
"https://wiki.amonra.com.tr/index.php?title=Hammaddeler&oldid=53769" adresinden alındı.