E-Fatura

AmonRa Wiki sitesinden
EKARAMAN (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 11:43, 17 Şubat 2016 tarihli sürüm (E-Fatura)
Şuraya atla: kullan, ara

E-Fatura

Bilindiği üzere; 05 Mart 2010 tarihinde yayımlanan 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik fatura (E-Fatura) uygulaması vergi mevzuatımıza dahil edilmiş ve 01 Nisan 2014 yılında uygulanmaya başlamıştır.

E-Fatura mükellefleri farklı entegratörler ile e-fatura sisteminde kendilerine kesilen faturaları görebilir ve ayrıca kendi kestikleri faturaları da sistemden kontrol edebilirler.

Fatura kesilecek mükellefin E-fatura sistemine dahil olup olmayacağını kontrol ederek fatura kayıtlarının otomatik E-Fatura sistemine dahil edilmesini sağlayabilirler. Bunun için AmonRa kullanan oteller anlaşma sağladıkları entegratör bilgisini ileterek e-fatura entegrasyonu talebinde bulunabilirler.

E-Fatura Mükellef Kontrolü

Firma Kartında Mükellef Kontrolü

Firma_efatura.jpg

E-Fatura entegrasyonu tamamlandığında firma kartları içinde E butonuna basarak kayıtlı olan firmanın E-Fatura mükellefi olup olmadığını kontrol edebilirler. E-fatura sisteminde yapılan sorgulamada firma kartındaki vergi numarası alanının doğruluğu önem taşımaktadır.

Firma kartında belirtilen vergi numarasından eminseniz ve sorgulama sonunda aşağıdaki gibi bir uyarı alıyorsanız sorgulanan firma E-Fatura mükellefi değildir.

Firma_efatura_uyari.jpg

Eğer firma sorgulamasında uyarı mesajı gelmiyorsa firma kartındaki E-Fatura seçeneği işaretli gelecektir.

Firma_efatura_mukellefi.jpg

Faturada Mükellef Kontrolü

E-Fatura entegrasyonundan hemen sonra bir diğer kontrol alanı da fatura kaydıdır. Her firmanın tek tek E-Fatura mükellefi olduğunu sorgulamak dışında fatura kesiminde de E butonuna basarak firmanın E-Fatura mükellefi olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Birden fazla firma kaydı aynı vergi numarasını kullanıyorsa I butonuna basarak vergi numarasına bağlı firmalardan seçip yapabilirsiniz.

Fatura_efatura.jpg

Fatura bilgilerinde eksik ve yanlış yoksa sorgulama sonucunda aşağıdaki resimdeki uyarı geliyorsa sorgulanan mükellef E-Fatura mükellefi değildir.

Firma_efatura_uyari.jpg

E-fatura sorgulaması sonunda eğer fatura mükellefi E-Fatura mükellefi ise aşağıdaki gibi E-Fatura seçeneği işaretli olacaktır.

Fatura_efatura_mukellefi.jpg

Fatura ekranında sorgulanan firmalar E-Fatura uygulamasında ise fatura ekranında seçili gelen E-Fatura seçeneği Firma kartında da seçili olacaktır. Böylece bundan sonraki faturalar için tekrar sorgulama yapmak gerekmeyecektir.

E-Fatura Gönderimi

E-Fatura sorgulamasında E-Fatura mükellefi olan firmaların fatura kayıtlarını oluşturmak için Tamam butonuna basılması yeterlidir. Ayrıca yanlışlıkla Yazdır butonuna basılması durumunda aşağıdaki uyarı mesajı ekrana gelecektir.

Fatura_efatura_yazdirmauyarisi.jpg

Fatura ekranındaki uyarıdan sonra fatura yazdırılırsa bile destek ekbimiz fatura yazıcısı dışında bir yazıcıya dökümün gelmesini sağlayabilir. Böylece hem E-Faturaların tekrar fatura kesilmesini engellemiş olunacak ve ayrıca istenirse her E-Fatura için de faklı tasarım ile dökümünü alabileceksiniz.

Fatura kayıtlarını oluşturduktan sonra Kesilen Faturalar (F7) ekranına giriniz.

Fatura_efatura_faturalistesi.jpg

Sadece E-Faturalar seçeneğini seçerek E-Fatura kayıtlarının ekrana gelmesini sağlayınız.

Fatura_efatura_faturalistesi_gonder.jpg





Dilerseniz tek tek gönderebilir, dilerseniz sağ tık menüsü ile çıkan Tümünü Seç seçeneği ile faturaların tümünü seçerek aynı sağ tık menüsündeki E-Fatura Gönder seçeneği ile faturaları gönderebilirsiniz.







E-Fatura İptal İade Fatura Kaydı

Bu sayfayı yararlı buldunuz mu ?