"Stok Devri nasıl yapılır" sayfasının sürümleri arasındaki fark

AmonRa Wiki sitesinden
Şuraya atla: kullan, ara
(AY SONU DEVİR İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR)
4. satır: 4. satır:
  
  
==Otomatik Üretim==<br>
+
==Otomatik Üretim==
 
   
 
   
 
;* Yapılacak sayım tarihinden önceki, bütün fişlerin AmonRa’ya girildiğinden emin olduktan sonra Otomatik Üretim ekranına giriniz.
 
;* Yapılacak sayım tarihinden önceki, bütün fişlerin AmonRa’ya girildiğinden emin olduktan sonra Otomatik Üretim ekranına giriniz.

18:53, 6 Aralık 2016 tarihindeki hâli

AY SONU DEVİR İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR

Ay Sonu Devir işlemleri yapılabilmesi için öncelikle öncelikle tanımlı bir Sayım Dönemi olması ve bu dönemin aktif olması gerekmektedir


Otomatik Üretim

  • Yapılacak sayım tarihinden önceki, bütün fişlerin AmonRa’ya girildiğinden emin olduktan sonra Otomatik Üretim ekranına giriniz.
  • Başlangıç tarihine bir önceki sayımın ertesi gününün tarihini yazınız.
(Örnek: Mayıs ayı için otomatik üretim işlemi yapılacağını düşünelim. Bir önceki sayım (Nisan Sayımı) tarihi: 30.04.2011 ise,

Mayıs Sayımı için, Başlangıç tarihine 01.05.2011 yazılmalıdır.)

  • Bitiş tarihine son sayımın yapıldığı tarihi yazınız.
(Örnek: Yukarıdaki örneğe göre Bitiş tarihi: 31.05.2011)
  • Depo alanlarına başlangıç olarak 00 (İlk Depo) ve bitiş olarak 99 (Son Depo) yazınız. Böylece tüm depolar için üretim işlemlerinin yapılması sağlanacaktır.
  • Ara butonuna basıldığında belirtilen tarih aralığında düzenlenmiş, bütün Satış, Ödenmez ve Üretim fişleri ekrana gelir.
(POS noktalarında Z Raporu alındığı anda, satılan ürünler için, Satış ya da Ödenmez fişleri AmonRa tarafından otomatik olarak düzenlenir.)
  • Son olarak Üret butonuna basınız. Bu butona basıldığında yukarıda sözünü ettiğimiz Satış, Ödenmez ve Üretim fişleri için, AmonRa tarafından Tüketim fişleri oluşturulur. Bu tüketim fişleri satılan ürünlerin reçetelerinde kullanılan hammaddelerin, stoklardan düşmesini sağlar.


Stok Sayım

  • Stok sayım ekranında, ilk olarak, sayımın yapıldığı tarihi belirtiniz.
(Örnek: Yukarıdaki örneğe göre bu alana 31.05.2011 yazılmalıdır.)
  • Sayım Yap butonuna basıldığında, bir önceki sayım tarihi ile yukarıda belirttiğimiz tarih aralığında düzenlenmiş, bütün Tüketim fişleri dikkate alınarak su anda stoklarda olması gereken hammadde miktarları ekrana gelir.
(Örnek: Yukarıdaki örnekten devam edecek olursak, 30.04.2011 ve 31.05.2011 tarihleri arasında oluşmuş bütün Tüketim fişleri dikkate alınır. Burada bir ayrıntıdan söz etmek de yararlı olacaktır. Örneğin, fiziksel sayımı 31.05.2011 tarihinde yaptığımız halde AmonRa’dan sayımı 07.06.2011 tarihinde yapacağımızı düşünelim. Sayım tarihi alanına 31.05.2011 yazıp, Sayım Yap butonuna bastığımız takdirde, 31.05.2011’e kadar oluşmuş fişler dikkate alınacaktır. Böylece AmonRa, bizim fiziksel sayımı yaptığımız tarihte, olması gereken stok bakiyelerini hesaplayıp ekrana getirecektir. 31.05.2011 ile 07.06.2011 tarihleri arasında oluşmuş fişler, fiziksel sayımdan sonra oluştuğu için bu anda dikkate alınmayacak, bir sonraki sayım için yeni ayin işlemleri olarak kayıt edilecektir.) Bu butona bastığımızda gelen uyarıyı dikkatle okuyup emin ise EVET butonuna tıklayıp açılan kutucuğa büyük harfler ile EVET yazıp yine EVET butonuna Mouse ile tıklayınız.
  • Sayımları İşle kutucuğu işaretlendiğinde ekranın bir kısmi kararır ve sadece Kalan ve Sayım alanları açık renkte kalır. Kalan alanında, AmonRa’nın sayım öncesinde oluşmuş fişlere göre yaptığı sayım sonuçları yer alır. Sayım alanı ise bos gelir ve buraya fiziksel sayım sonuçları yazılır. Sayım alanına işlenen rakamlar, bir sonraki aya devir edileceği için son derece dikkatli işlenmelidir.
  • Sayım giriş işlemleri bittikten sonra Fark Fişlerini (Sayım Eksik ve Sayım Fazla fişleri) oluşturmak için secili kalem, secili satir, secili depo, secili grup seçeneklerinden birini seçerek oluşturulur.

Not: Sayımlar işlenirken kolaylık sağlaması için Kalanı devret butonları kullanılabilir. Bu butonlar, secili depo, secili kalem, secili satir, herhangi bir sayım rakamı yazılmayan tüm kalemlerin, stokların Kalan alanındaki bakiyelerin bir kerede Sayım alanına işlenmesi için kullanılmaktadır.


Ay Sonu Devri

Ay Sonu işlemini yapmadan önce devir yapılacak ay ile ilgili bütün raporlarımızı almamız gerekiyor. Ay Sonu Devri ekranı açıldığında yapılması gereken tek işlem, Son Sayım Tarihi alanına, yaptığımız sayımın tarihini yazmak ve Stokları Devret butonuna basmaktır. Bu butona bastığımızda gelen uyarıyı dikkatle okuyup emin ise EVET butonuna tıklayıp açılan kutucuğa büyük harfler ile EVET yazıp yine EVET butonuna Mouse ile tıklayınız. (Örnek: Yukarıdaki örneğe göre bu alana 31.05.2011 yazılmalıdır.)

Not:
Yukarıdaki işlemler tamamlandıktan sonra, Stok Bakiyeleri ekranı açıldığında,
Ay Sonu Devri yapmadan önce Sayım alanına işlenen rakamların, Devir alanında yer aldığı görülür.
Yukarıdaki örneğe göre, 31.05.2011 ile 07.06.2011 tarihleri arasında oluşturulmuş fişler ise, işlevlerine göre, Giren ya da Çıkan :alanlarına işlenmiş olarak bu ekrana gelir.